Napraforgó – Jóllehet a napraforgómag alakja és durva rostos héja nem egyezik a galambokízlésével, de a tapasztalás nyomán nagyra értékelik és szívesen fogyasztják.
Repce- Minden galambtenyésztéssel foglalkozó szakkönyvben olvasható, hogy a kendermag a fizikai teljesítmény fokozása, a tollazat fényesítése mellett élénkíti a galambokat, és ezúton is javítja az eredményeket.
Fénymag – fehérjetartalma viszonylag magas (17%), zsírtartalma közepes (6%), ezért energiatartalma is a közepes tartományban mozog.
Borsó- A hüvelyes magvak közül mind fontossági, mind kedveltségi szempontból az első helyen áll. Fehérjetartalmát tekintve megelőzi a drágább étkezési borsót. Gömbölyded formájának és közepes nagyságának köszönhetően ideális galambtakarmány.
Kukorica -A legfontosabb gabonaféle, amely egyben a galambok legkedveltebb, legszívesebben fogyasztott elesége. Viszont egyoldalú, bőséges etetése elhízásra hajlamosít. Más gabonafélével együtt és csak meghatározott arányban etessük, szabad választásos módszer esetén pedig még a téli pihenőidőben se hiányozzék hüvelyes mag az etetőből.
Búza – Több és értékesebb fehérjét tartalmaz, mint a kukorica, kevésbé hajlamosít az elhízásra, ezért mindenképpen érdemes az étrendet búzával változatosabbá tenni. A nagyobb hozamú takarmánybúzával szemben az étkezési célra termesztett, ún. kemény búzák fehérjetartalma nagyobb.
Árpa- Fehérjetartalmát aminosav-összetételét, a fehérje biológiai értékét tekintve legkedvezőbb az árpa, hántolatlanul azonban a galambok csak hosszabb szoktatás után fogyasztják.
Cirokfélék -Szemtermésüket a galambok szívesen eszik, és ezt a fajtánként változó tannintartalom sem befolyásolja. A viszonylag vastag rostos burok ellenére a cirok emészthetősége kedvező, mert a jól működő zúzógyomor elvégzi az aprítást, a mechanikai feltárást. Az utóbbi években a nagyüzemek felismerték a talajjal és csapadékkal szemben kevésbé igényes cirokhibridek potenciális lehetőségét, és ez ígéretet nyújt arra, hogy a cirok újra szerepelhet a galambok étrendjében.
Csillagfürt – Már akkor ismert volt a galambtenyésztők között, amikor más fajú állatokkal csak előzetes kesertelenítés után etethették a keserű csillagfürtöt. A csillagfürt fehérjetartalma megközelítően a kétszerese a borsóénak, így indokolt volt a nemesítőmunka, hogy a fehér, sárga vagy kék virágú csillagfürt alkaloidamentes változatait kinemesítsék. Szoktatása hosszabb időt igényel, de utána szívesen fogyasztják a galambok.
Bükköny – A borsó mellett, mint legkedveltebb hüvelyest, a bükkönyt tartották számon. Sajnos a régebben termesztett két változatáról, a pannonbükkönyről és a szöszösbükkönyről már csak múlt időben nyilatkozhatunk Lóbab -Franciaországban kedvelt galambtakarmány, a borsó versenytársa. Hazánkban a lóbab etetésének nincs hagyománya.